Å bruke krisesenteret
Krisesenteret er et lavterskeltilbud. Det betyr at det skal være lett å komme hit. Du trenger ingen henvisning fra lege eller andre, du kan selv ringe hit. Det betyr også at det er gratis og at alle får tilbud om hjelp.
At vi er et midlertidig botilbud i en akutt situasjon betyr at du får hjelp med en gang det har skjedd noe, og at man kan få oppholde seg på krisesenteret i en kortere periode til man finner et nytt sted å bo, eller kan flytte hjem igjen. Noen bor bare en dag hos oss, mens andre trenger å være lenger. Alle er forskjellige, og alle har ulike behov.
Krisesenteret kan du bruke enten som dagbruker eller som beboer. Det er mulig å komme til krisesenteret for å snakke om sin situasjon, uten å benytte seg av botilbudet. Det eneste kritieriet for å motta hjelp fra krisesenteret er at du eller dine barn er utsatt for vold i nære relasjoner. Er du usikker, snakk med oss.
Vårt samtaletilbud
Du trenger ikke bo på krisesenteret for å få hjelp. Du kan komme hit til samtale, eller snakke med oss på telefonen. Vi tilbyr samtale med råd, veiledning mm, ut i fra dine behov. Du har mulighet til å være anonym i samtale. Du trenger ikke å leve i en voldelig relasjon for å få hjelp. Mange som har samtale med krisesenteret har levd med vold tidligere, og har behov for å bearbeide og sette ord på sine opplevelser. Krisesenteret kan også hjelpe deg å komme i kontakt med andre hjelpeinstanser, hvis du ønsker.
Botilbudet
Vi tilbyr et midlertidig botilbud i en akutt situasjon. Man er en del av et bofellesskap hvor man ordner seg selv med mat og har en så normal hverdag som mulig med jobb, skole, barnehage mm. Vi tilbyr sikkerhetskartlegging, støtte, råd, veiledning og hjelp til å komme videre.
Hva tar du med deg?
På krisesenteret er det godt kvalifiserte ansatte som er klar til å ta imot deg 24 timer i døgnet, hele året. Mange av de som kommer til oss er nødt til å flykte i akutte situasjoner og har ikke mulighet til å ta med seg nødvendige ting. Krisesenteret har derfor toalettsaker og annet som gjør at du (og dine barn) kan klare dere. Om det er mulig vil vi likevel oppfordre deg til å pakke litt før du kommer til krisesenteret. Det vi anbefaler at du tar med er:
- En liten bag med klær og nødvendige hygieneartikler
- Pass og/eller ID-papirer
- Bankkort og eventuell kodebrikke til bank
- Vigselsattest, fødselsattest barn
- Medisiner og resepter
Hva skjer når jeg kommer på krisesenteret?
På krisesenteret blir du tatt imot av ansatte som har erfaring med vold og samtaler om vold. Når du kommer til krisesenteret får du anledning til å slappe av, og snakke med en ansatt om situasjonen din.
Vi kan stille deg spørsmål om hvem du er og hva som gjorde at du oppsøkte krisesenteret. Du bestemmer selv hvor mye du ønsker å snakke og hva du vil si. Det eneste vi ber om aller først er noen personopplysninger, samt avklare sikkerhetssituasjonen rundt deg. Dette gjør vi fordi vår viktigste oppgave er at du og de andre som oppholder seg hos oss skal være trygge.
Du vil få tildelt en kontaktperson (hovedkontakt) første virkedag etter at du er kommet til krisesenteret.
Hva skjer videre?
På krisesenteret vil vi hjelpe deg med det du trenger for å komme videre i livet ditt. Noen å være på krisesenteret til de finner en egen sted å bo, noen trenger hjelp med å få på plass det økonomiske, og hjelp til å ta kontakt med NAV. Noen trenger hjelp til å finne advokat, eller til å kontakte politiet. Vi finner ut sammen med deg hva du trenger hjelp til. Du kan bo på krisesenteret til du får egen plass og bo, eller situasjonen din er avklart. I løpet av denne tiden hjelper vi deg videre med det du selv ønsker. Vi stiller for eksempel ingen krav til anmeldelse av det du har vært utsatt for, samtidig som vi kan hjelpe deg med informasjon om dette dersom du ønsker det.
Krisesenteret er tilrettelagt for barn og deres ulike behov. Det gjelder lek og hverdagsliv. Barn har rett til et liv uten vold.
Menn og kvinner oppholder seg ikke sammen på krisesenteret og vi har separat botilbud for menn og deres barn, som ligger et annet sted enn vår administrasjon og tilbudet til kvinner og barn.
Er du utsatt for vold?
• Er det noen i din familie eller nære omgangskrets du er redd?
• Blir du hindret i å treffe familie og venner?
• Er du utsatt for sjalusi, isolasjon og kontroll?
• Trues du med vold?
• Blir du ydmyket?
• Er du tryggere i andre sammenhenger enn hjemme?
• Får du skylden for volden som utøves?
Derfor kan det føles vanskelig å få gjort noe:
• Overgriper svinger mellom å være voldelig og kjærlig
• Manglende nettverk
• Dårlig økonomi
• Ingen steder å gå
• Skam og skyldfølelse
• Du blir fortalt at mishandlingen er din egen feil
• Redd for hevn med enda mer vold og plager
• Redd for vold mot barna
• Press fra familien
• Manglende kunnskap om rettigheter og muligheter